Babka jogurtowa


Proste ciasto w kształcie pierścienia o niezwykle intensywnym smaku. Wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania odmierza się kubeczkiem po jogurcie. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt.: "Nigelissima".


Składniki:
1 kubek (200 g) jogurtu naturalnego
1 kubek oleju roślinnego
4 jajka
2 kubki drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
2 kubki mąki pszennej
1 kubek mąki ziemniaczanej
cukier puder do oprószenia

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Natłuścić formę do babek z kominem o średnicy 25 cm. Do osobnych misek oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę i odstawić ją na czas przygotowania reszty ciasta. Jogurt przełożyć do miski z żółtkami, a następnie tym samym kubeczkiem wsypać dwie porcje cukru. Utrzeć go z żółtkami i jogurtem na puszystą masę.
  • Następnie odmierzyć kubek oleju roślinnego i powoli dolewać go do masy, cały czas ucierając. Dolać ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny. Odmierzyć i dodać dwa kubki mąki pszennej i jeden kubek mąki ziemniaczanej. Powoli wymieszać wszystko gumową łopatką.
  • Na koniec dodawać łyżką porcje ubitej wcześniej piany i delikatnie je wmieszać do masy.
  • Ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45- 55 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika i postawić na metalowej kratce na 10 minut przed wyjęciem z formy.
  • Gdy babka przestygnie, przełożyć ją na talerz lub paterę i oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne