Spaghetti al pomodoro e basilico


Klasyczne połączenie makaronu ze świeżymi  pomidorami i bazylią. Prosty sposób na przyrządzenie smacznego obiadu, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. 


Składniki na jedną dużą porcję:
10 pomidorków koktajlowych
4 ząbki czosnku
100 g makaronu spaghetti
garść listków bazylii
oliwa z oliwek
sól


  • Pomidorki kroimy na połowy, bazylię siekamy, a czosnek obieramy i zgniatamy nożem. 
  • Rozgrzewamy oliwę, na której krótko smażymy czosnek,aby się nie przypalił. Dorzucamy do niego pokrojone pomidorki, które lekko solimy. 
  • Gdy ich skórka będzie już pomarszczona, dodajemy bazylię i chwilę jeszcze smażymy. 
  • Spaghetti gotujemy al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. 
  • Po odcedzeniu makaronu, wsypujemy go do przygotowanego sosu, delikatnie mieszamy wszystko razem i wykładamy na talerz.



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne