23.10.13

Bułki hamburgerowe



Smaczne drożdżowe bułeczki nie tylko do hamburgerów. Puszyste i miękkie również dnia następnego.



Składniki na 12 sztuk:
500 g mąki pszennej
paczuszka suszonych drożdży
3 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
240 ml mleka
60 g miękkiego masła
1 jajko


  • Cukier i drożdże wsypać do mleka i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło i jajko. Na koniec dodać mleko z drożdżami i wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć je do miski i przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Z każdej z nich uformować kulkę. Ułożyć kulki na dwóch pokrytych papierem do pieczenia blaszkach po 6 sztuk. Każdą spłaszczyć dłonią, aby powstały placki o grubości około 1 cm.
  • Odstawić na 45 minut, a następnie piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Bułki można również przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. 
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 wyzwania kuchenne , Blogger