3.10.13

Ciabatta z suszonymi pomidorami


Składniki:
300 g mąki pszennej
50 g drożdży świeżych
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
6 pomidorów suszonych w oleju
2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami


  • Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić do spienienia. 
  • Następnie wlać mieszankę do mąki i zamieszać widelcem. Odstawić na krótko. 
  • W tym czasie na papierowym ręczniku odsączyć pomidory z zalewy i drobno posiekać. 
  • Do ciasta dodać sól, olej oraz pomidory i wyrabiać ręcznie lub z pomocą miksera, aż będzie gładkie i elastyczne. 
  • Wsadzić do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
  • Następnie przełożyć na posypany mąką blat, krótko wyrobić i uformować chlebek, ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i ponownie odstawić na 20 minut. 
  • W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. 
  • Ciabattę posypać mąką i piec około 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 wyzwania kuchenne , Blogger