Strudel jabłkowy z orzechami


Strudel z ciasta francuskiego wypełniony jabłkami z dodatkiem zmielonych orzechów to jeden z najsmaczniejszych deserów austriackich. Przepis otrzymałam od pani Ady z Wiednia.


Składniki:
4 jabłka średniej wielkości
4 łyżki orzechów laskowych zmielonych
2 łyżki masła
cynamon
jajko
ciasto francuskie

  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. 
  • Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, które następnie pokroić na plasterki. Dodać do nich orzechy oraz cynamon według uznania. 
  • Rozłożyć ciasto francuskie, posmarować je masłem i wyłożyć na nie jabłka. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak strudla, podwijając boki pod siebie. 
  • Na końcu posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut. 
  • Podawać z dużą ilością cukru pudru.

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne