Hiszpańska tortilla


Podstawowy przepis na hiszpański omlet na słono, czyli tak zwaną hiszpańską tortillę, której bazą są jajka i ziemniaki.



Składniki:
4-5 ziemniaków
3-4 jaja
1 cebula
szczypiorek
pół szklanki oliwy lub oleju


  • Cebulę pokroić w kostkę, a szczypiorek posiekać. 
  • Na małej patelni rozgrzać oliwę. 
  • Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki i usmażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. 
  • Jaja rozbełtać w misce, dodać szczypior i  usmażone ziemniaki z cebulą, całość delikatnie wymieszać i doprawić. 
  • Wlać masę jajeczno - ziemniaczaną z powrotem na patelnię i smażyć około 5 minut, następnie z pomocą talerza przewrócić omlet na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut. 
  • Tortillę pokroić na kawałki i podawać na ciepło lub zimno.




Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne