Krewetki tygrysie z patelni


Krewetki smażone z czosnkiem i pietruszką to najszybszy i jednocześnie najlepszy przepis na te pyszne i łatwo dostępne owoce morza.



Składniki na 1 dużą porcję:
15-20 krewetek Black Tiger mrożonych
3 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
3 łyżki masła
3 łyżki białego wina
garść natki pietruszki
sól morska

Krewetki wrzucić do durszlaka, przelać wrzątkiem i rozmrozić około 10 minut. Czosnek i natkę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dorzucić czosnek i krótko podsmażyć, aby się nie przypalił. Następnie dodać krewetki i smażyć je przez 2 minuty.
Wlać białe wino, przewrócić krewetki na drugą stronę, zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Na końcu dodać natkę i masło. Zdjąć patelnię z ognia, gdy masło się roztopi i doprawić solą do smaku. Podawać na gorąco z kawałkiem cytryny i pieczywem.



Komentarze

  1. tak zrobiłam i było pyszne, nawet mój kot Kacper pochwalił

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne