Ciastka owsiane z orzechami


Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem orzechów. Zdrowsze od tradycyjnych, a jakie smaczne...


Składniki:
100 g płatków owsianych górskich
6 łyżek mąki pszennej
1 jajko
4 łyżki zmielonych orzechów
100 g masła
5 łyżek cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodać jajko i orzechy. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. Dodać do masy jajeczno-orzechowej i wyrabiać ciasto do połączenia składników. Wstawić do lodówki na 20 minut.
  • Po tym czasie uformować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut. 
  • Dopiero gdy wystygną, zdjąć z blaszki.


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne