12.2.14

Razowa pizza Caprese


Klasyczna włoska pizza w zdrowszej wersji. Dodatek mąki razowej nadaje jej ciekawego smaku i sprawia, że jest bardziej sycąca niż zwykła pizza.



Składniki na 2 średnie pizze:
150 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
15 g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki cukru brązowego
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
150 g wody
ser mozarella
pomidorki koktajlowe
świeża bazylia
sos pomidorowy: 6 łyżek passaty pomidorowej
                            1 łyżka oliwy
                            1 łyżka suszonego oregano
                            1/2 łyżeczki cukru
                             szczypta soli i pieprzu


  • Do szklanki pokruszyć drożdże, dodać cukier, połowę wody i 2 łyżki mąki. Odstawić na 10 minut, aby powstał rozczyn. Obie mąki i szczyptę soli przesiać do miski, wlać resztę wody, oliwę i rozczyn. Zagniatać całość przez kilka minut, aby powstało gładkie ciasto. Uformować je w kulę, przełożyć do miski i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około półtorej godziny.
  • W międzyczasie przygotować sos pomidorowy, dokładnie mieszając wszystkie podane składniki. Ser mozarellę pokroić na plastry, lub zetrzeć na tarce. Pomidorki pokroić na ćwiartki.
  • Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć je z miski i podzielić na dwie części. Z każdej uformować cienki placek i ułożyć na blaszkach wysmarowanych oliwą. Odstawić na 20 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Pizze posmarować sosem pomidorowym, a na wierzchu ułożyć mozarellę i pomidorki. Posypać suszonym oregano, wstawić do nagrzanego piekarnika na górną półkę i piec około 10 minut, aż ciasto zrumieni się na brzegach i zrobi chrupiące. Po wyjęciu udekorować świeżą bazylią, skropić oliwą i podawać.




2 komentarze:

  1. dokladnie taka zrobie w piatek!:)
    zapraszam na mojego swiezo powstalego bloga
    www.bogotowazkazdymoze.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale śliczna wyszła, idealna.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 wyzwania kuchenne , Blogger