Tajska zupa kokosowa z kurczakiem (Tom Kha Gai)


Mocno aromatyczna, pikantna i rozgrzewająca zupa z mleka kokosowego. Dodatek pasty Tom Kha nadaje jej orientalnego charakteru. Idealna na mroźne dni i nie tylko ;)



Składniki:
400 ml mleka kokosowego
1 opakowanie pasty TOM KHA
300 g fileta z kurczaka
100 g grzybów shitake lub mun
świeży imbir
limonka
czerwone papryczki chili
kilka gałązek szczypioru


  • Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, następnie gotować 10 minut. Kurczaka i gotowe grzyby pokroić w paski. Do garnka wlać połowę mleka kokosowego, zagotować. 
  • Dodać pastę Tom Kha, dokładnie wymieszać. Wrzucić paski kurczaka i dusić na małym ogniu kilka minut. 
  • Następnie wlać resztę mleka i 200 ml wody, gotować około 10 minut. Wrzucić grzyby, wymieszać i doprawić startym imbirem i sokiem z limonki. 
  • Gotową zupę rozlać do miseczek. Pokroić czerwone papryczki i szczypior, wykorzystać je do dekoracji zupy.





Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne