Zupa krem z pomidorów z serem pleśniowym


Wyborna pomidorowa zupa krem, którą przygotowuje się w kilka chwil. Swój intensywny smak zawdzięcza świeżym pomidorom i serowi pleśniowemu, który nadaje jej ciekawego aromatu.



Składniki:
500 ml bulionu
7 pomidorów
1 cebula
100 g sera z niebieską pleśnią
łyżeczka suszonego tymianku
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier
garść pestek dyni
1/2 szklanki śmietany kremówki


  • Cebulę drobno posiekać, pomidory obrać ze skóry i pokroić w większą kostkę. Czosnek obrać i rozgnieść nożem, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni. 
  • Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę. Dodać czosnek, pomidory i tymianek i smażyć kilka minut. 
  • Następnie wlać gorący bulion i gotować 5 minut. Ser pleśniowy pokroić i dorzucić część do zupy. 
  • Całość zmiksować i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Krem zabielić śmietaną i przelać na talerze. 
  • Udekorować resztą sera pleśniowego i prażonymi pestkami dyni.




Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne