18.3.14

Hummus


Klasyczna bliskowschodnia wegetariańska przekąska z ciecierzycy. Zawiera tahini, czyli masło sezamowe, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zrobić samemu.



Składniki:
400 g ciecierzycy w zalewie
3 łyżki tahini
3 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku

Ciecierzycę odsączyć z zalewy, zachowując 4 łyżki płynu. Czosnek obrać i posiekać. Do blendera wrzucić ciecierzycę, zalewę, czosnek i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę i przełożyć do małej miski. Podawać z pieczywem, krakersami lub kawałkami warzyw.



1 komentarz:

  1. Hej,nominowałąm Twojego bloga do Liebster Blog Award-po szczegóły zapraszam do mnie i życzę miłej zabawy
    http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 wyzwania kuchenne , Blogger