07 marca

Sałatka grecka


Najbardziej znana sałatka z serem feta, jadana na całym świecie. Bardzo smaczny dodatek do dań z grilla.



Składniki na 2 duże porcje:
ogórek zielony
2 pomidory
papryka żółta
cebula czerwona
200 g sera feta
2 garście czarnych oliwek
6 łyżek oliwy z oliwek
łyżka suszonego oregano
pieprz, sól

Ogórka obrać i pokroić w plastry, pomidory w grubszą kostkę, cebulę w talarki, a paprykę w paski. Tak przygotowane warzywa ułożyć w głębokim talerzu, posypać pieprzem i solą. Następnie dodać oliwki i ser feta. Oliwę wymieszać z oregano i skropić nią sałatkę. Podawać z grzankami lub ulubionym pieczywem.



3 komentarze:

  1. Feta jest słona, więc soli nie ma sensu dodawać. Za to warto dodać trochę soku z cytryny.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Wyzwania Kuchenne , Blogger