Crumble z nektarynkami


Chrupiąca i słodka kruszonka z dodatkiem zmielonych migdałów i płatków migdałowych, a pod nią miękkie i soczyste nektarynki. Przepyszne...



Składniki:
8 nektarynek
1/2 cukru waniliowego
garść płatków migdałów

na kruszonkę: 80 g mąki 
                      40 g zmielonych migdałów
                      60 g cukru pudru
                      60 g zimnego masła



  • Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Formę wysmarować masłem.
  • Nektarynki pokroić w kostkę i ułożyć w formie. Posypać cukrem waniliowym.
  • Z podanych składników zagnieść kruszonkę i przykryć nią owoce. Wierzch posypać płatkami migdałów. 
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż kruszonka i migdały się zrumienią.
  • Podawać na ciepło np. z gałką lodów lub bitą śmietaną.


Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne