Gofry czekoladowe


Gofry w wersji mocno czekoladowej, najlepsze na ciepło oprószone cukrem pudrem i kakao lub polane sosem czekoladowym. Przepis pochodzi z książki "Czekolada" Erica Lanlarda. 



Składniki na 7 porcji:
50 g kakao
2 łyżeczki cynamonu
250 g masła
300 g drobnego cukru trzcinowego
4 jajka
250 g mąki pszennej
2 łyżki mleka
2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej

dodatkowo: cukier puder oraz kakao



  • Masło stopić, jajka ubić. Rozgrzać gofrownicę. 
  • Do dużej miski przesiać kakao, dodać cynamon i stopione masło. Wymieszać.
  • Dodać cukier, jajka oraz mąkę i wymieszać. Wlać mleko oraz wanilię i ubić ciasto.
  • Niewielką ilość ciasta wlewać do gofrownicy i piec do czasu, aż gofry będą chrupkie i będą łatwo odchodziły od gofrownicy.
  • Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem i kakao. Natychmiast podawać.


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne