Tabbouleh



Warzywna sałatka pochodząca z kuchni arabskiej. W jej skład wchodzą pokrojone w kostkę pomidory, ogórki i papryka oraz kasza kuskus. Natomiast mięta, pietruszka i sok z cytryny wzbogacają jej smak i aromat. Idealna na upały lub jako dodatek do mięsa z grilla.


Składniki:
szklanka kaszy kuskus
2 pomidory
ogórek zielony
papryka żółta
duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
kilka listków mięty
5 łyżek soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz

  • Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu. Natkę i miętę drobno posiekać.
  • Pomidory, paprykę, ogórka i cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść.
  • Wszystkie warzywa, zioła i kaszę razem wymieszać. Doprawić oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami. 




Komentarze

  1. Nie wiedziałam o takie sałatce, wygląda ona bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie sałatki, a teraz kiedy dostępna jest mieta marokańska koniecznie musze taką zrobić. Dzięki wielkie za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do Do tej sałatki dodaje się sucha kasze. Sama napęcznieje dzięki sokom z warzyw. Trzeba przygotować kilka godzin wcześniej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaszę przygotować według instrukcji na opakowaniu, czyli przeważnie zalać przegotowaną osoloną wodą, przykryć na 10 minut, aby kasza napęczniała, a następnie rozdrobnić widelcem.

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne