Zupa z boczniaków


Szybka aromatyczna zupa z boczniakami i makaronem.



Składniki:
500 g boczniaków
2 marchewki
cebula
pietruszka
1/2 selera
1 litr bulionu
2-3 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki oliwy lub masła
makaron łazanki
natka pietruszki

Boczniaki umyć i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę lub masło, podsmażyć grzyby. Marchew, cebulę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę i również podsmażyć w garnku.
Dodać bulion i boczniaki. Chwilę jeszcze pogotować. Doprawić śmietaną, solą i pieprzem.
Gotową zupę przelać na talerze, posypać natką pietruszki i podawać z łazankami lub ulubionym makaronem.



Komentarze

  1. też czasem robię zupę z boczniaków, muszę wypróbować Twój przepis, myślę, że smakuje super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa wygląda obłędnie, muszę ją koniecznie wypróbować w wolnej chwili. A do tego masz zachwycające zdjęcia ;] Na pewno będę tu zaglądać częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię boczniaki, ale w zupie ich jeszcze nie jadłam, zachęcająca propozycja.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne