Pianka z owocami i galaretką


Łatwy i przyjemny przepis na lekkie ciasto z ulubionymi owocami. Niezawodny i pyszny deser bez pieczenia. Moja wersja z borówkami amerykańskimi i galaretką jagodową :)



Składniki:
250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %
2 galaretki jagodowe
300 g borówek amerykańskich
kilka okrągłych biszkoptów


  • Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią. Ułożyć na spodzie biszkopty jeden przy drugim (ja przekroiłam je wcześniej na ćwiartki).
  • Galaretkę jagodową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Dobrze wystudzić.
  • Śmietanę ubić na sztywno. Cały czas ubijając, bardzo powoli wlewać jeszcze płynną galaretkę.
  • Tak przygotowaną piankę wylać na biszkopty i wstawić tortownicę do lodówki.
  • Przygotować drugą galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i schłodzić, aż zacznie się ścinać.
  • Borówki wyłożyć na jagodową piankę, zalać tężejącą galaretką i schłodzić całość.




Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne