20.11.14

Ciasto marchewkowe (bezglutenowe)


Aromatyczne ciasto marchewkowe z mąką gryczaną (bez glutenu). Bardzo łatwy przepis na wykorzystanie marchewki. Świetne ciacho do popołudniowej kawy...



Składniki:
200 g startej na małych oczkach marchwi
100 g mąki gryczanej
90 g brązowego cukru
80 ml oleju/oliwy
30 g orzechów włoskich
30 g wiórków kokosowych
2 jajka
łyżeczka cynamonu
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

polewa: 100 g kremowego serka philadelphia
                  2 łyżki masła
                  1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego

dodatkowo: garść orzechów włoskich
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W dużej misce wymieszać jajka, cukier i olej. Dodać suche składniki: mąkę gryczaną, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Przemieszać.
  • Orzechy włoskie posiekać. Do ciasta dodać marchewkę, orzechy i kokos. Ponownie wymieszać całość.
  • Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać górę i wstawić do piekarnika.
  • Piec około 30 minut do tzw. "suchego patyczka". 
  • Wyjąć i wystudzić.
  • Wszystkie składniki na polewę umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę. Wyłożyć ją na wierzch ciasta i wyrównać.
  • Orzechy włoskie grubo posiekać i posypać nimi wierzch ciasta.




21 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się! i zapewne w smaku idealne!

      Usuń
    2. moim zdaniem naprawdę idealne...

      Usuń
  2. Z mąką gryczaną mówisz...? Będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne zdjęcia i na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się wspaniale! i w dodatku bezglutenowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie się zapowiada, wersja z serkiem bardzo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znakomite ciasto! :)
    Bardzo mi się podoba ten przepis! :)
    Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. A zostało jeszcze kawałeczek, jak tak to bardzo poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy jaka oddzielić i ubić białka?

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam z połowy tego przepisu i z mąki ryżowej i też są super, chociaż mało słodkie. Ale ja użyłam miodu, więc może dlatego.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam. Nie miałam tyle mąki gryczanej i dałam mniej niż połowę kukurydziane. Nie dałam proszku do pieczenia w ogóle, tylko łyżkę sody. Nie dałam kokosu bo nie lubię. Zamiast cukru brązowego dałam trzcinowy. Wyszło pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba ciasto, które zawsze się udaje mimo wielu modyfikacji :D

      Usuń

Copyright © 2016 wyzwania kuchenne , Blogger