Tilapia z quinoa, fetą i ogórkiem


Zdrowy i pyszny posiłek... Delikatna w smaku tilapia i sałatka z komosy ryżowej, sera fety, zielonego ogórka i koperku. Przepis ze strony Marthy Steward.


Składniki dla 4 osób:
szklanka kaszy quinoa
sól, pieprz świeżo mielone
3 łyżeczki oliwy
3/4 łyżeczki mielonej papryki
4 filety tilapii
ogórek zielony
1/3 szklanki posiekanego świeżego kopru
1/3 szklanki pokruszonego sera feta
2 łyżeczki świeżego soku z cytryny

  • Do małego rondelka wrzucić komosę ryżową, dodać 2 szklanki wody i łyżeczkę soli.
  • Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż woda wyparuje.
  • Ogórka pokroić w kostkę.
  • Przełożyć quinoa do miski i wystudzić (około 5 minut).
  • Dodać ogórka, ser feta, łyżeczkę oliwy i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i całość wymieszać.
  • Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Tilapię przyprawić solą i pieprzem, posypać papryką. Smażyć około 2-3 minuty z każdej strony. Rybę można równie zgrillować 
  • Przełożyć rybę i sałatkę na talerze i podawać.


Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne