1.12.14

Risotto pomidorowe (Risotto al pomodoro)


Włoskie kremowe risotto z dodatkiem pomidorów. Jeśli lubicie pomidorową z ryżem to danie na pewno Wam zasmakuje ;) Może być samodzielną potrawą lub dodatkiem do dania głównego.



Składniki na 2 porcje:
100 g ryżu arborio
2 szklanki gorącego bulionu warzywnego
200 g pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
50 ml białego wina
mała cebula
ząbek czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki startego parmezanu
świeża natka lub bazylia
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

  • Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie w głębokiej patelni.
  • Gdy cebula zmięknie wsypać ryż i podsmażyć około minutę. Wlać wino i nadal smażyć.
  • Gdy wino się zredukuje wlać chochelkę gorącego bulinu i pozwolić mu odparować. 
  • Dodać pomidory i kolejną porcję bulionu, zamieszać i ponownie czekać, aż się zredukuje.
  • Powtarzać dodawanie bulionu, aż ryż wchłonie całość i stanie się z zewnątrz miękki, a w środku al dente.
  • Doprawić pieprzem i solą. 
  • Zdjąć z ognia, wsypać starty parmezan i dodać masło. Wymieszać i przełożyć na talerze.
  • Posypać posiekaną natką lub bazylią.



3 komentarze:

  1. Proste i pyszne danie. :) Całkiem już o nim zapomniałam. Oczywiście zapisuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam risotto, pomidorowe też przygotowuję dość często :) Twoje wygląda pięknie :) Tylko jedna uwaga - stosując parmezan danie nie jest wegetariańskie. Prawdziwy parmezan robi się wykorzystując podpuszczkę zwierzęcą.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 wyzwania kuchenne , Blogger