31.1.15

Makaron po neapolitańsku (Pasta alla Napoletana)


Jedno z szybszych włoskich dań makaronowych z sosem pomidorowym z cebulą, czosnkiem i ziołami. Najczęściej podawane z makaronem spaghetti.


Składniki na 2 porcje:
200 g makaronu
cebula
2 ząbki czosnku
4 świeże duże pomidory lub puszka pomidorów bez skórki
oliwa z oliwek
łyżeczka suszonego oregano
garść świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej
sól, pieprz świeżo mielone
szczypta cukru
starty parmezan

  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. 
  • Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko podsmażyć.
  • Wrzucić pokrojone pomidory lub pomidory z puszki razem z sokiem. Wymieszać i całość poddusić kilka minut.
  • Do sosu dodać wszystkie przyprawy,  zmniejszyć ogień i pogotować jeszcze chwilę. Jeżeli mamy świeżą bazylię należy ją porwać i dodać dopiero pod sam koniec gotowania.
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  • Nałożyć na talerze, polać przygotowanym sosem i posypać startym parmezanem.




Ten przepis bierze udział w akcji:

Zima  we Włoszech

2 komentarze:

  1. Ja bym musiała do tego dodać jeszcze trochę mięsa mielonego :-) ale danie wygląda bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z mięsem mielonym będzie to już makaron po bolońsku :)

      Usuń

Copyright © 2016 wyzwania kuchenne , Blogger