Żurek tradycyjny


Tradycyjny polski żurek na domowym zakwasie z białą kiełbaską i boczkiem, podawany z gotowanym jajkiem i/lub ziemniakami. Idealny na Wielkanoc, ale pysznie smakuje również na co dzień...


Składniki:
500 ml zakwasu na żurek
3 surowe białe kiełbasy
100 g boczku
cebula
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
łyżka majeranku
pieprz, sól
3 łyżki śmietany

na zakwas: 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000
                   1/2 l ciepłej przegotowanej wody
                         
  • Zakwas na żurek należy przygotować około 4-5 dni wcześniej: do wyparzonego słoja wsypać mąkę, zalać wodą. Dokładnie wymieszać. Przykryć gazą z gumką i odstawić np. na blat kuchenny. Można przemieszać raz dziennie. Po 4-5 dniach zakwas jest gotowy do użycia. 
  • Aby przygotować żurek należy najpierw pokroić boczek i cebulę w kostkę, a kiełbasy nakłuć w kilku miejscach. Ugotować je razem z boczkiem i cebulką (można ją ewentualnie podsmażyć wcześniej) na małym ogniu w 1,5 l wody.  
  • Po około pół godzinie wyjąć kiełbasy. Wlać zakwas do wywaru. Pokroić czosnek w kosteczkę i wrzucić do zupy razem z zielem, liśćmi laurowymi i majerankiem. 
  • Pogotować jeszcze kilka minut, doprawić solą, pieprzem i zdjąć z ognia. 
  • Zabielić śmietaną i wrzucić pokrojone w plastry kiełbasy. 
  • Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i ziemniakami lub pieczywem.






           

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne