Domowy majonez


Przepis na szybki domowy majonez o gęstej, kremowej konsystencji. Świetny dodatek do sałatek, różnego rodzaju past i kanapek.


Składniki:
1 jajko
łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
szczypta białego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
szklanka oleju z pestek winogron lub słonecznikowego

  • Do wysokiego naczynia wbić jajko. Dodać musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Zmiksować blenderem.
  • Dodać łyżeczkę oleju, zmiksować. Powtórzyć czynność 2 razy, aż masa zgęstnieje. 
  • Następnie ciągle miksując wlewać bardzo powoli cienką strużką resztę oleju.
  • Miksować do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Przelać do słoiczka i wstawić do lodówki. Zużyc w ciągu 2-3 dni.


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne