Krem z zielonego groszku z miętą


Klasyk wśród zdrowych i pożywnych zup kremów. Zupa z zielonego groszku z dodatkiem świeżej orzeźwiającej mięty.



Składniki:
450 g mrożonego groszku
500 ml bulionu lub wody
duża cebula
oliwa z oliwek
spora garść świeżej mięty
sól, pieprz
kilka łyżek śmietany kremówki

  • Cebulę posiekać i podsmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy. 
  • Wlać bulion i zagotować.
  • Wsypać mrożony groszek i gotować przez kilka minut, aż groszek zmięknie.
  • Wrzucić miętę i zmiksować zupę blenderem na gładki krem. 
  • Doprawić solą, pieprzem i śmietanką. Dokładnie wymieszać. 
  • Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.


Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne