Turecka sałatka z ciecierzycy (Nohut Salatasi)


Pożywna turecka sałatka na bazie ciecierzycy, której przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Świetna na lekki obiad lub kolację.


Składniki:
puszka ciecierzycy
10 pomidorków koktajlowych
1/2 czerwonej cebuli
10 oliwek czarnych bez pestek
100 g sera feta

na sos:
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
łyżeczka kuminu
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
garść świeżej mięty

  • Ciecierzycę odsączyć z zalewy, miętę posiekać. Pomidory pokroić na połówki lub ćwiartki, a cebule w półplasterki.
  • Wymieszać w miseczce składniki dressingu, dodając na końcu posiekaną miętę.
  • Do miski przełożyć ciecierzycę, pomidory, oliwki i cebulę. Polać sosem i wymieszać. 
  • Ser feta pokruszyć i posypać nim sałatkę. Wstawić do lodówki na 30 minut i podawać.




Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne