Htipiti - pasta z fety i papryki


Grecka pasta  z sera feta i pieczonej czerwonej papryki z dodatkiem suszonych pomidorów i szczypty chilli. Kremowa i lekko pikantna, świetna do kanapek lub grzanek.



Składniki:
200 g sera feta
2 czerwone papryki
kilka suszonych pomidorów z zalewy
papryczka chilli
sok z cytryny
2 ząbki czosnku


  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
  • Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, przekroić na połówki i ułożyć skórką do góry na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut, aż skórka ściemnieje.
  • Obrać ze skórki i odstawić do wystudzenia.
  • Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę, ewentualnie doprawić. 




Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne