Papryka faszerowana mięsem


Propozycja na łatwy obiad - papryka nadziewana mięsem, ryżem i pieczarkami, a całość zapieczona w piekarniku.


Składniki:
2 czerwone papryki
100 g ryżu
150 g mielonego mięsa 
4 pieczarki
4 plastry żółtego sera 
mielona papryka
sól, pieprz


  • Ryż ugotować. Mięso mielone podsmażyć  na patelni. 
  • Pieczarki pokroić w kostkę, dodać do mięsa i podsmażyć całość, aż z grzybów odparuje woda.
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
  • Papryki przekroić na połówki i wydrążyć środki.
  • Ryż wymieszać z mięsem i pieczarkami, doprawić. Tak przygotowany farsz nałożyć do papryk.
  • Na dno żaroodpornego naczynia wylać odrobinę wody lub soku pomidorowego.
  • Ułożyć połówki papryk i wstawić do piekarnika na około 40 minut.
  • Po tym czasie na każdą paprykę położyć plaster sera i piec jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści.
  • Wyjąć z piekarnika i posypać świeżą natką.

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne