Francuska tarta jabłkowa
Najszybsza i najprostsza tarta z jabłkami na cieście francuskim. Ekspresowy deser :)
Składniki:
ciasto francuskie
3-4 jabłka
1/3 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
1/4 kostki masła
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z ciasta wyciąć koło i przełożyć je na blaszkę, podziurkować widelcem.
- Cukier wymieszać z cynamonem. Połową mieszanki posypać ciasto, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu.
- Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć je na cieście, tak aby na siebie nachodziły, ale brzeg ciasta pozostawić wolny.
- Masło roztopić i posmarować nim jabłka oraz brzeg ciasta.
- Całość oprószyć resztą cukru i cynamonu.
- Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, aż tarta się zezłoci.
Ciasto nie upieklo sie pod jablkami, zostalo surowe, gdzie popelnilam blad?
OdpowiedzUsuńOno chyba ma takie być.. bo właśnie jadłam takie w restauracji i było mokre..nie wiem
OdpowiedzUsuń