Francuska tarta jabłkowa


Najszybsza i najprostsza tarta z jabłkami na cieście francuskim. Ekspresowy deser :)



Składniki:
ciasto francuskie
3-4 jabłka
1/3 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
1/4 kostki masła


  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Z ciasta wyciąć koło i przełożyć je na blaszkę, podziurkować widelcem.
  • Cukier wymieszać z cynamonem. Połową mieszanki posypać ciasto, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu.
  • Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć je na cieście, tak aby na siebie nachodziły, ale brzeg ciasta pozostawić wolny. 
  • Masło roztopić i posmarować nim jabłka oraz brzeg ciasta.
  • Całość oprószyć resztą cukru i cynamonu.
  • Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, aż tarta się zezłoci.

Komentarze

  1. Ciasto nie upieklo sie pod jablkami, zostalo surowe, gdzie popelnilam blad?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ono chyba ma takie być.. bo właśnie jadłam takie w restauracji i było mokre..nie wiem

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne