21.3.16

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym


Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym podawane z makaronem to kolejny klasyczny włoski pomysł na paste. Smaczne i łatwe danie, które polubią zarówno dorośli jak i dzieci.


Składniki:
300 g makaronu
500 g mielonego mięsa
cebula
2 ząbki czosnku
3 lyżki bułki tartej
1 jajko
łyżeczka mielonej papryki
łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek

na sos:
500 g passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka suszonego oregano
łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz
szczypta cukru
2 łyżki oliwy z oliwek

dodatki:
parmezan
bazylia


  • Cebule drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na pulpety umieścić w misce i ugnieść. Z tak powstałej masy uformować małe kulki.
  • Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć na niej pulpeciki z każdej strony. Przełożyć na talerz.
  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • Przygotować sos: na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać passatę i przyprawy. Wymieszać, zagotować i dusić sos na małym ogniu przez kilkanaście minut.
  • Następnie dodać pulpeciki i jeszcze chwilę całość pogotować, żeby smaki się połączyły.
  • Porcję makaronu wyłożyć na talerz, na wierzchu ułożyć pulpeciki z sosem. Udekorować bazylią i posypać ewentualnie parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 wyzwania kuchenne , Blogger