Śledzie z żurawiną


Słone śledzie w połączeniu ze słodką żurawiną, białą cebulą  i pikantnym pieprzem. Niepracochłonna i szybka przekąska na co dzień i od święta :)

Składniki na mały słoik:
4 filety śledziowe matjas
duża cebula
duża garść suszonej żurawiny
liść laurowy
2 ziela angielskie
3/4 szklanki oleju
pieprz świeżo mielony


  • Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2 godziny, a następnie pokroić  na ukośne paski.
  • Żurawine namoczyć w gorącej wodzie przez około 10 minut, odcedzić. 
  • Cebulę pokroić w piórka.
  • W słoiku ułożyć warstwami na przemian śledzie, cebulę, żurawinę i przyprawy.
  • Tak przygotowane składniki zalać olejem, aby przykryć wszystkie ułożone warstwy.
  • Słoik szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na conajmniej dobę, aby wszystkie smaki się przegryzły.

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne