24 września 2017

Pizza domowa


Niezawodny przepis na domową pizzę dla całej rodziny. Dodatki możemy dobrać w zależności od upodobań :)

Składniki na 4 pizze:
na ciasto: 500 g mąki pszennej
                25 g drożdży świeżych
                300 ml letniej wody
                łyżeczka soli
                łyżeczka cukru
                2 łyżki oliwy z oliwek
             
na sos: szklanka passaty pomidorowej
            łyżka suszonego oregano
            łyżka oliwy z oliwek
            1 ząbek czosnku
            szczypta soli i cukru

dodatki np. mozarella, szynka, cebula, kukurydza, pomidory, bazylia 

  • W miseczce wymieszać wodę z cukrem, pokruszyć do niej drożdże i odstawić na 20 minut, aby się spieniły. 
  • Mąkę i sól przesiać do większej miski, zrobić dołek i wlać do niego spienione drożdże, dodać oliwę.
  • Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę do podrośnięcia.
  • Piekarnić nastawić na 250 stopni C. 
  • W małej miseczce wymieszać składniki sosu, ewentualnie doprawić do smaku. 
  • Gdy ciasto już podrośnie, wyjąć je z miski i podzielić na 4 części, uformować z nich kule. 
  • Każdą wyłożyć na blaszki nasmarowane oliwą, rozprowadzić palcami i posmarować sosem pomidorowym. 
  • Na wierzchu ułożyć najpierw mozarellę, potem pozostałe składniki (szynkę parmeńską, bazylię i rukolę dajemy po upieczeniu). 
  • Wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut.

2 komentarze: