Powidła śliwkowe


Domowe tradycyjne powidła ze śliwek węgierek bez dodatku cukru, za to doprawione odrobiną cynamonu. Banalny przepis!

Składniki na 3 słoiczki:
1 kg słodkich śliwek np. węgierek
szczypta cynamonu

  • Śliwki umyś i wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki.
  • Wrzucić do głębokiego garnka (u mnie żeliwny) i podlać 2 łyżkami wody.
  • Smażyć stopniowo - najpierw na dużym ogniu, potem na coraz mniejszym. Często mieszać drewnianą łyżką, aby powidła się nie przypaliły. 
  • Pod koniec smażenia doprawić cynamonem i ewentualnie zmiksować blenderem na gładko.
  • Usmażone powidła są gotowe po około dwóch godzinach, gdy masa zrobi się gęsta i spada z łyżki płatami.
  • Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem na około kwadrans.

Komentarze

  1. z reklod wyszedłby jako tako?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam, wypróbuję na pewno przepis. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne