12 października 2017

Gulasz z polędwiczki z batatami


Rozgrzewające jednogarnkowe danie na chłodne dni. Sycący gulasz w wersji lżejszej niż zwykle - z polędwiczki wieprzowej z dodatkiem lekko słodkich batatów i czerwonej papryki. 

Składniki na 2 porcje:
500 g polędwiczki wieprzowej
duża cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
duży batat
papryka czerwona
sól, pierz, mielona papryka słodka i chilli
kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe
natka pietruszki
2 łyżki oleju
  • Polędwiczkę, batata i paprykę pokroić w grubą kostkę, a cebulę posiekać. 
  • Mięso oprószyć przyprawami i podsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Przełożyć je z patelni do garnka, w którym będzie gotował się gulasz.
  • Na tej samej patelni zeszklić cebulę i również wrzucić do mięsa. Całość zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zagotować.
  • Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 40 minut.
  • Po tym czasie dodać bataty i paprykę, zamieszać i gotować jeszcze około 30 minut, aż warzywa zmiękną. 
  • Doprawić i ewentualnie zagęścić łyżką mąki.
  • Podawać posypane natką pietruszki z ulubionym pieczywem.



1 komentarz:

  1. aromatyczny :) fajnie się musi komponować delikatna polędwiczka ze słodkimi batatami :)

    OdpowiedzUsuń