Makaron soba z grzybami shimeji
Gryczany japoński makaron soba z chrupiącymi i zdrowymi grzybami shimeji to sposób na błyskawiczny obiad w stylu azjatyckim. Jest to typowe danie stir-fry, czyli krótko smażona potrawa z jednej patelni. Grzyby Shimeji jadłam pierwszy raz i muszę przyznać, że są wyśmienite. Mają mocny smak umami, który tak bardzo jest ceniony w Japonii.
Składniki na 2 porcje:
150 g makaronu soba
150 g grzybów shimeji
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
łyżka sosu sojowego
łyżka pasty miso
szczypior z dymki
pieprz, sól
- Zagotować wodę, wrzucić do niej makaron i gotować 5 minut. Wyjąć, przelać i odcedzić.
- Odciąć nasadę z grzybów, które porozdzielać.
- W międzyczasie rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek, chwilę podsmażyć uważając, aby czosnek się nie przypalił. Zmniejszyć ogień i wrzucić grzyby shimeji.
- Smażyć, aż grzyby będą miękkie.
- W małej miseczce wymieszać sos sojowy, pastę miso, łyżkę wody i wlać do grzybów. Zamieszać i doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
- Przesmażyć całość, dodać makaron i wymieszać.
- Podawać z posiekanym szczypiorem.
OdpowiedzUsuńBardzo ładne zdjęcia :-)
dziękuję :)))
Usuń