Solony karmel


Domowy solony karmel to rewelacyjny sos do wszelkiego rodzaju ciast i deserów, a nawet popcornu. Nie przepadam za zwykłym karmelem, bo dla mnie jest za słodki, natomiast ten solony idealnie przypadł mi do gustu i wiem, że następnym razem zrobię go w podwójnej porcji :) Gorący karmel jest płynny, ale po ostygnięciu i pobycie w lodówce zrobi się gęsty i ciągnący.

Składniki:
1/2 szkl. cukru
50 g masła
100 ml śmietany 30%
1/2 łyżeczki soli


  • Cukier wsypać do rondelka i rozprowadzić go po dnie. Podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając, aby się nie spalił. 
  • Gdy się rozpuści i nabierze karmelowej barwy, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie wymieszać, aby tłuszcz połączył się z karmelem. 
  • Następnie wlać śmietankę i ponownie mieszać, aż masa zrobi się jednolita. Zdjąć rondel z ognia. 
  • Posolić i przelać do słoiczka. 

Komentarze

  1. 1 pytanie zanim uważę 'wannę' tej cudowności- czy używamy śmietany, czy śmietanki? jest napisane, że śmietany, ale myślę, że chodzi o śmietankę

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne