Zupa krem z topinamburu



Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty to warzywo o ziemniaczano-orzechowym smaku, z wyglądu podobny jednak do mini selera lub imbiru. Można go przyrządzać na wiele różnych sposobów, a ja dzisiaj postawiłam na rozgrzewającą zupę. Gęsty krem z topinamburu z rozmarynem, prażonymi orzechami włoskimi i świeżą natką pietruszki oraz dodatkiem oliwy truflowej to zupa wyjątkowa, którą polecam dla całej rodziny, ponieważ topinambur ma bardzo dużo wartości odżywczych. Warto go jeść, póki jest dostępny w sklepach i cena nie odstrasza.



Składniki na 2 porcje:
500 g topinamburu
3 szkl. bulionu mięsnego lub warzywnego
cebula
ząbek czosnku
garść orzechów włoskich
pęczek natki pietruszki
łyżeczka suszonego rozmarynu
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
oliwa truflowa 
śmietana - opcjonalnie

  • Topinambur umyć, obrać i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek posiekać. Orzechy uprażyć na suchej patelni i również posiakać.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i podsmażyć jeszcze minutę, uważając aby czosnek się nie spalił.
  • Dodać topinambur i rozmaryn, całość przesmażyć jeszcze kilka minut. 
  • Wlać bulion i zagotować. 
  • Zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku oraz ewentualnie odrobiną śmietany. 
  • Przelać na talerze, skropić oliwą i udekorować orzechami oraz posiekaną natką pietruszki.



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne