Amerykańska szarlotka (Apple Pie)


Jeżeli znudziła Wam się chwilowo tradycyjna szarlotka i tarty z jabłkami, a nadal nie wyobrażacie sobie kawy bez jabłkowego wypieku to przepis na słynny tradycyjny Apple Pie sprawdzi się idealnie. Domowa szarlotka po amerykańsku z dwoma warstwami pysznego kruchego-maślanego ciasta, a między nimi lekko kwaskowate jabłkowe nadzienie. Dla mnie najlepsza!

Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g masła zimnego
łyżka cukru
4 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli

na nadzienie:
6-7 kwaśnych jabłek
łyżeczka cynamonu
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżki soku  z cytryny

dodatkowo:
jajko + łyżka mleka lub wody
2 łyżki cukru - ewentualnie


  • Mąkę przesiać, dodać cukier i sól, wymieszać. Następnie dodać masło pokrojone w kostkę. Zagnieść całość, ale niedokładnie aby nadal widać było kawałeczki masła. Tak powstałe ciasto-kruszonkę schłodzić w lodówce około 30 minut.
  • Po tym czasie dodać bardzo zimna wodę i ponownie zagnieść krótko ciasto, tylko do połączenia się składników. Podzielić na dwie równe części, uformować z nich dyski, owinąć folią i wstawić ponownie do lodówki na co najmniej godzinę. 
  • Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plastry. Wymieszać je z mąką, cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Odstawić.
  • Formę do "paja" wysmarować masłem i oprószyć mąką. 
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa cienkie placki. Jedno wyłożyć na spód i boki formy. Do środka wyłożyć farsz z jabłek, który przykryć drugim ciastem. Połączyć oba płaty ciasta - górne zawinąć pod spód dolnego, z brzegu zrobić ozdobną falbankę. Tak przygotowane ciasto wstawić na około 20 minut do lodówki. 
  • Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Na środku schłodzonego ciasta zrobić kilka nacięć, aby para miała ujście, wierzch posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem lub wodą,  oprószyć ewentualnie cukrem  i wstawić do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Około 15 minut przed końcem pieczenia można przykryć ciasto folią, jeżeli za bardzo się rumieni.
  • Wyjąć i całkowicie wystudzić przed podaniem. 



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne