Granola kokosowa


Chrupiąca i krucha domowa granola to zdrowe śniadanie dla każdego. Można ją jeść na wiele sposobów, ale najczęściej z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Potrójnie kokosowa dzięki dodatkowi wiórków i płatków kokosowych oraz oleju kokosowego nierafinowanego, który ma cudowny kokosowy smak i zapach.


Składniki na litrowy słoik:
2 szkl. płatków owsianych
szkl. płatków orkiszowych
szkl. wiórków kokosowych
1/2 szkl. płatków kokosa
1/2 szkl. posiekanych migdałów
4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
3 łyżki syropu klonowego


  • Piekarnik nastawić na 160 stopni C. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Suche składniki wsypać do miski. 
  • W rondelku podgrzać olej kokosowy z syropem klonowym. Dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać.
  • Wysypać na blaszkę, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. 
  • Wyjąć, wystudzić i przesypać do słoika.


Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne