Kaszotto pomidorowe



Kremowe kaszotto to sycące jednogarnkowe danie, które idealnie wydobywa smak każdej kaszy. Jego nazwa pochodzi od włoskiego risotto, które przygotowuje się w ten sam sposób. Do mojego dzisiejszego kaszotto  użyłam kaszy pęczak i krojonych pomidorów z puszki. Wersja wegetariańska może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsaw daniu głównym.


Składniki na 2 porcje:
1/2 szkl. kaszy pęczak
500 ml gorącego bulionu
duża cebula
2-3 ząbki czosnku
50 ml wina wytrawnego
puszka krojonych pomidorów
2 łyżki masła
2 łyżki startego parmezanu
sól, pierz, chilli
natka pietruszki lub świeża bazylia
oliwa


  • Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać i zeszklić na oliwie w głębokiej patelni.
  • Następnie zmniejszyć ogień, wsypać kaszę pęczak, zamieszać i smażyć około minutę.
  • Dodać wino i nadal smażyć, aż odparuje. Gdy już się zredukuje wlać bulion, zamieszać i przykryć.
  • Gotować około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kasza wchłonie cały bulion.
  • Wlać pomidory, ponownie gotować kilka minut bez przykrycia. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chilli.
  • Zdjąć z ognia, wsypać starty parmezan i masło. Wymieszać i przełożyć na talerze.
  • Posypać posiekaną natką pietruszki lub świeżą bazylią.


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne