Krewetki po toskańsku


Tym razem coś dla wielbicieli owoców morza... Krewetki po toskańsku to bardzo efektowne danie - duże krewetki Black Tiger w gęstym, kremowym parmezanowo - śmietanowym sosie z dodatkiem młodych liści szpinaku i suszonych pomidorów. Potrawa może wydawać się skomplikowana, ale wcale taka nie jest, ponieważ przygotowuje się ją w niecałe 15 minut. Wybornie smakuje ze świeżą, chrupiącą bagietką lub ulubionym makaronem. 


Składniki:
400 g krewetek Black Tiger
3 szkl. świeżego szpinaku baby
cebula
kilkanaście kawałków suszonych pomidorów
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
łyżka oliwy
szklanka śmietany do sosów
1/2 szkl. tartego parmezanu
sól, pieprz
garść natki pietruszki


  • Krewetki obrać z pancerzy, oczyścić i umyć. Cebule, czosnek i natke posiekać, pomidory pokroić w paseczki.
  • Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Wrzucić czosnek i krewetki, przesmażyć przez około 2 minuty, aż krewetki się zaróżowią. Przełożyć je na talerz.
  • Na tej samej patelni zeszklić cebulę. Dodać suszone pomidory, smażyć kolejne dwie minuty. Zmniejszyć ogień, wlać śmietanę i zagotować. 
  • Dodać szpinak, przemieszać. Gdy szpinak zwiędnie i zmniejszy objętość, wsypać starty parmezan. Zagotować i doprawić sos solą oraz pieprzem. 
  • Dorzucić usmażone krewetki, przemieszać. Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.




Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne