Satay z kurczaka z sosem orzechowym


Orientalne grillowane szaszłyki satay z marynowanego mięsa lub ryby to danie kuchni malajsko-indonezyjskiej. Najczęściej serwowane są z ostrym sosem z masła orzechowego i mleczka kokosowego. Moje satay'e przygotowałam z kurczaka i usmażyłam na patelni grillowej. Myślę, że równie wybornie smakują z innym rodzajem mięsa np. polędwiczką wieprzową.


Składniki:
2 piersi z kurczaka

na marynatę:
szalotka
ząbek czosnku
2 cm świeżego imbiru
papryczka chilli
łyżeczka kurkumy
łyżeczka nasion kolendry
łyżeczka kuminu
łyżka cukru brązowego
2 łyżki sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
sok z połowy limonki
2 łyżki oleju sezamowego lub innego roślinnego

na sos:
150 ml mleka kokosowego
2 czubate łyżki masła orzechowego
ząbek czosnku
łyżeczka cukru brązowego
łyżka sosu sojowego
łyżka soku z limonki
1/2 łyżeczki mielonej papryki chilli 

  • Szalotkę posiekać, czosnek i imbir zetrzeć na tarce, papryczkę chilli drobno pokroić. Nasiona kolendry i kumin utrzeć w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty wymieszać lub zmiksować w blenderze. 
  • Piersi z kurczaka pokroić w podłużne grube paski i obtoczyć w marynacie. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. 
  • Zamarynowane mięso nadziać na długie patyczki do szaszłyków (namoczyć je wcześniej przez kilka minut w zimnej wodzie, aby się nie przypaliły). Usmażyć je na patelni grillowej po około 3 minuty z każdej strony do zarumienienia.
  • Przygotować sos: mleko kokosowe podgrzać w rondelku, dodać masło orzechowe, czosnek przeciśnięty przez praskę i reszte przypraw. Gotować na małym ogniu, często mieszając aż składniki się połączą i sos zgęstnieje. Przelać do miseczki i podawać razem z szaszłykami.


1 komentarz:

  1. No, na orzechowo to kuraka nie jedliśmy jeszcze

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Wyzwania Kuchenne , Blogger