Ciasto jogurtowe z rabarbarem



Wilgotne i słodkie ciasto jogurtowe z kwaśnym rabarbarem, który przełamuje jego słodycz. Fajny przepis na letni deser, który długo zachowuje świeżość i smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. 

Składniki:
3-4 łodygi rabarbaru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
szklanka jogurtu naturalnego
2 jajka
2/3 szkl. cukru
50 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
cukier puder

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Rabarbar umyć i pokroić na 1 cm kawałki. 
  • Masło stopić i odstawić, aby przestygło. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą.
  • Jajka wymieszać z cukrem, dodać jogurt, zamieszać. Wlać masło i ponownie wymieszać. Dodać przesiane suche składniki. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Ciasto przelać do formy. Na wierzch wyłożyć kawałki rabarbaru, które lekko powciskać w ciasto.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut do tzw. suchego patyczka i lekkiego zrumienienia ciasta.



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne