Risotto z gorgonzolą i gruszką


Gorgonzola, gruszka i orzechy włoskie to sprawdzona kombinacja, która sprawdza się w wielu daniach np. sałatce lub grzankach. Dzisiaj jednak skusiłam się na przygotowanie włoskiego risotto z dodatkiem tego połączenia smaków i wyszło bardzo smacznie. Polecam!

Składniki na 2 porcje:
100 g ryżu arborio
cebula
2 szkl. gorącego bulionu
50 ml białego wina
50 g sera gorgonzola
gruszka
garść orzechów włoskich
oliwa
2 łyżki masła
2 łyżki startego sera parmezan
sól, pieprz

  • Gruszkę i ser pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. 
  • Cebulę drobno posiekać  i zeszklić w głębokim garnku na 2 łyżkach oliwy. Dodać ryż, zamieszać i dokładnie obsmażyć. Wlać białe wino i poczekać, aż odparuje.
  • Gdy płyn się zredukuje, wlać chochelkę gorącego bulionu.
  • Gotować powoli, a kiedy ryż wchłonie cały bulion, dolać kolejną porcję płynu. Mieszać od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił.
  • Powtarzać czynność, aż ryż wchłonie cały bulion i zrobi się al dente. Po ostatniej porcji bulionu dodać gruszkę i gorgonzolę, zamieszać i gotować jeszcze 5 minut.
  • Zdjąć z ognia, po minucie dodać masło i parmezan. 
  • Przemieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • Przełożyć na talerze i posypać wierzch orzechami. 

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne