Udka z kurczaka pieczone z ryżem


Uwielbiam jednogarnkowe obiady, które praktycznie robią się same, a do tego smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. I taki właśnie jest pomysł na udka z kurczaka, które doprawiamy i pieczemy w piekarniku ułożone na surowym ryżu. Dzięki pomidorowej zalewie ryż się gotuje i nabiera odpowiedniej konsystencji. Nie trzeba mieszać ani obracać, więc spokojnie możemy przez godzinę o nich zapomnieć. A potem zajadać ze smakiem :) 

Składniki:
1 kg udek z kurczaka
2 małe cebule
1,5 szkl. ryżu
przyprawy np. suszony czosnek, oregano, mielona papryka

na zalewę:
4 szkl. wody
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
50 g masła
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu


  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
  • Wodę zagotować, wymieszać z koncentratem, masłem, solą, pieprzem i papryką. 
  • Udka umyć i osuszyć, natrzeć przyprawami. Cebule pokroić w talarki lub kostkę.
  • Suchy ryż wysypać na dnie formy żaroodpornej, na nim ułożyć cebulę, a na wierzchu udka. 
  • Zalać zalewą i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 70-80 minut, aż udka się zarumienią, a ryż wchłonie całą zalewę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Wyzwania Kuchenne , Blogger