Udka z kurczaka pieczone z ryżem


Uwielbiam jednogarnkowe obiady, które praktycznie robią się same, a do tego smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. I taki właśnie jest pomysł na udka z kurczaka, które doprawiamy i pieczemy w piekarniku ułożone na surowym ryżu. Dzięki pomidorowej zalewie ryż się gotuje i nabiera odpowiedniej konsystencji. Nie trzeba mieszać ani obracać, więc spokojnie możemy przez godzinę o nich zapomnieć. A potem zajadać ze smakiem :) 

Składniki:
1 kg udek z kurczaka
2 małe cebule
1,5 szkl. ryżu
przyprawy np. suszony czosnek, oregano, mielona papryka

na zalewę:
4 szkl. wody
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
50 g masła
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu


  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
  • Wodę zagotować, wymieszać z koncentratem, masłem, solą, pieprzem i papryką. 
  • Udka umyć i osuszyć, natrzeć przyprawami. Cebule pokroić w talarki lub kostkę.
  • Suchy ryż wysypać na dnie formy żaroodpornej, na nim ułożyć cebulę, a na wierzchu udka. 
  • Zalać zalewą i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 70-80 minut, aż udka się zarumienią, a ryż wchłonie całą zalewę.



Komentarze

  1. Zrobiłam, niestety u mnie nie wyszło. Nie dość, że została mi duża część zalewy, która już nie wmieściła się do naczynia, to pozostała zalewa w naczyniu nie wchłonęła się w całości podczas pieczenia. Ryż wyszedł bardzo miękki, wręcz jak papka dla niemowląt, a kurczak się za to nie dopiekł. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. ogólnie wielka szkoda. Ale fakt faktem, smak jest całkiem okej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczaka z tego przepisu robiłam już kilka razy, zawsze wychodzi pyszny, chrupiący, a ryż idealny i sypki. Polecam użyć 3 szklanki wody do zalewy a nie 4 jak w przepisie, bo faktycznie zostaje. Polecam i smacznego życzę 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Do zalewy wystarczą 3 niepełne szklanki wody, dodać całą łyżeczkę soli i przecieru też o łyżeczkę więcej. Kurczaka też posolić i dodatkowo natrzeć przyprawą gyros. Reszta jak w przepisie. Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  4. To nie jest dobre, ryż wyszedł mega tłusty i wodnisty. Za dużo wody a jak woda się jeszcze nie wchłonęła to kurczak zaczął się za mocno spiekać … nigdy więcej

    OdpowiedzUsuń
  5. Już raz robiłam pomimo że mocno czuć masłem, to wyszło super. Więcej koncentratu mniej masła i oczywiście wody. W każdym bądź razie wszystkim bardzo smakowało i będę robić po raz drugi. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja polecam dodac cebule do zalewy do tego czosnek i inne przyprawy

    OdpowiedzUsuń
  7. Danie wyszło znakomicie, ale... u mnie 4 szklanki płynu, to zmiksowane świeże pomidory z dużą ilością czosnku, słodkiej mielonej papryki, soli i pieprzu plus 50 gr masła. 2 małe cebulki, to według mnie za mało, dałam 4. Ryż wyszedł aromatyczny i sypki,a kurczak chrupiący i miękki w środku. Przepis super.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja zawsze używam 2 szklanek ryżu i 4 szklanek wody, zamiast przecieru 5 łyżek ostrego ketchupu, zawsze wychodzi. Proponuję dodać przypraw jakie się lubi do zalewy i kurczaka, ja robie na ostro, zawsze pysznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie raz juz robilam, na wiele sposobów i zawsze jest dobry. Szybko, smacznie i sie czlowiek nie narobi :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy naczynie przykrywamy?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne