Udka z kurczaka pieczone z ryżem
Uwielbiam jednogarnkowe obiady, które praktycznie robią się same, a do tego smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. I taki właśnie jest pomysł na udka z kurczaka, które doprawiamy i pieczemy w piekarniku ułożone na surowym ryżu. Dzięki pomidorowej zalewie ryż się gotuje i nabiera odpowiedniej konsystencji. Nie trzeba mieszać ani obracać, więc spokojnie możemy przez godzinę o nich zapomnieć. A potem zajadać ze smakiem :)
Składniki:
1 kg udek z kurczaka
2 małe cebule
1,5 szkl. ryżu
przyprawy np. suszony czosnek, oregano, mielona papryka
na zalewę:
4 szkl. wody
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
50 g masła
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
- Wodę zagotować, wymieszać z koncentratem, masłem, solą, pieprzem i papryką.
- Udka umyć i osuszyć, natrzeć przyprawami. Cebule pokroić w talarki lub kostkę.
- Suchy ryż wysypać na dnie formy żaroodpornej, na nim ułożyć cebulę, a na wierzchu udka.
- Zalać zalewą i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 70-80 minut, aż udka się zarumienią, a ryż wchłonie całą zalewę.
Komentarze
Publikowanie komentarza