Cantucci



Toskańskie kruche ciasteczka Cantucci (zwane również Cantuccini) z całymi migdałami, pieczone dwa razy dzięki czemu są bardzo chrupiące i można je przechowywać przez kilka tygodni w szczelnym pojemniku. Przed zjedzeniem można je zanurzyć w Vin Santo lub kawie. 

Składniki:
2 jaja
180 g cukru
260 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
110 g migdałów
łyżka likieru migdałowego
skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
30 g masła
szczypta soli
żółtko


  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól. Dodać jajka, likier, otartą skórke i zagnieść ciasto. 
  • Na końcu wmieszać w ciasto migdały i uformować z niego dwa wałki, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Posmarować je żółtkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
  • Po tym czasie wyjąć, poczekać aż przestygną i pokroić lekko po przekątnej na plastry o grubości 1 cm. Ułożyć je na blaszce.
  • Temperaturę obniżyć do 160 stopni, wstawić ponownie cantucci i piec około 18 minut.
  • Wystudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Wyzwania Kuchenne , Blogger