Ogórki małosolne


Banalny przepis na chrupiące małosolne ogórki gruntowe, które bardzo szybko znikają, więc polecam od razu zrobić dwa słoiki ;)


Składniki na słoik:
ogórki gruntowe
kawałek korzenia chrzanu
kilka gałązek kopru
kilka ząbków czosnku
czubata łyżka soli 
litr przegotowanej wody

  • Ogórki umyć i ułożyć w dużym słoiku. 
  • Chrzan i czosnek obrać i pokroić na kawałki, razem z koprem również umieścić w słoiku pomiędzy ogórkami. 
  • Wodę posolić i lekko lub całkowicie przestudzić. Zalać nią przygotowane ogórki, a słoik przykryć gazą, talerzykiem lub nie zakręcanym wieczkiem.
  • Odstawić słoik na około 2 dni, aż ogórki nabiorą charakterystycznego smaku. 

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne