Sycylijska granita kawowa


Mrożony włoski deser na bazie kawy, który nie tylko nas orzeźwi ale również postawi na nogi dzięki kofeinie. Granita w przeciwieństwie do sorbetu ma ziarnistą strukturę lodu, a na Sycylii przysmak ten podaję się ze słodką bułeczką brioche.


Składniki:
2 szklanki mocnego espresso
kilka łyżek cukru brązowego lub białego
ewentualnie szczypta cynamonu, kardamonu lub wanilii
śmietana kremówka

  • W naparze rozpuścić cukier i przyprawy. Przelać do szerokiego i zamykanego naczynia.
  • Wstawić do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie lekko zamarznięty płyn rozdrobnić widelcem. 
  • Wstawić ponownie do zamrażalki. Po godzinie powtórzyć czynność i tak kilka razy, aż z kawy powstanie gruboziarnista masa. 
  • Gdy granita jest już gotowa należy przełożyć ją do szklanek, na wierzchu wyłożyć kleks śmietany i zajadać, zanim się roztopi.

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne