05 listopada

Dynia faszerowana kaszą i szpinakiem


Kolejny przepis z dynią w roli głównej - tym razem mój wybór padł na dynię piżmową. Gatunek ten ma charakterystyczny podłużny kształt, a w smaku jest słodkawy i lekko orzechowy. Do farszu użyłam kaszy bulgur, ale świetnie sprawdzi się tu również kuskus, quinoa a nawet pęczak.


Składniki:
mała dynia piżmowa
1/2 szkl. kaszy np. bulgur, kuskus
2 ząbki czosnku
mała czerwona cebula
szklanka liści szpinaku baby
kilka suszonych pomidorów w zalewie
2-3 łyżki zalewy z pomidorów
garść pestek dyni
sól, pieprz
sok z cytryny
oliwa


  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. 
  • Dynię przekroić wzdłuż. Wyjąć pestki, a miąższ ponacinać i skropić oliwą. Oprószyć solą i pieprzem i ułożyć obie połówki na blaszce.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut, aż dynia będzie miękka.
  • Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. 
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i smażyć, aż liście zwiędną. 
  • Suszone pomidory pokroić w paseczki, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
  • Szpinak z cebulą, pomidory i pestki dodać do kaszy.
  • Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika, łyżką wydrążyć środek.. Pokroić go na małe kawałki i również dodać do kaszy.
  • Sok z cytryny wymieszać z 2 łyżkami zalewy z pomidorów, polać sosem kaszę i dokładnie wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem. 
  • Tak przygotowanym farszem napełnić dynię i podawać.


3 komentarze:

  1. Ja od dyni jestem już pomarańczowa - uwielbiam :) I musze taką wersję wypróbować.
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja ;) Pozdrawiam i zachęcam do przygotowania tego przepisu.

      Usuń
  2. Wygląda bardzo zdrowo, smacznie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Wyzwania Kuchenne , Blogger