Czekoladowe Cantucci


Podwójnie pieczone toskańskie ciasteczka w wersji czekoladowej. Moje ulubione twardzioszki, które można dłużej przechowywać. Dodałam do nich całe orzechy laskowe, a dla wzbogacenia aromatu otartą skórke pomarańczową. 

Składniki:
200 g mąki pszennej
120 g cukru trzcinowego
2 czubate łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
80 g orzechów laskowych
skórka otarta z pomarańczy


  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
  • W misce wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, sól.  Dodać jajka, otartą skórkę i zagnieść ciasto.
  • Na końcu wmieszać w ciasto orzechy laskowe i uformować z niego podłużny spłaszczony wałek, który ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut.
  • Wyjąć, poczekać kilka minut, aż przestygnie, a następnie pokroić lekko po przekątnej na plastry o grubości 1 cm.
  • Temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni.
  • Ciastka ułożyć na blaszce i piec ponownie przez około 20 minut, aż zrobią się chrupiące.
  • Wyjąć, wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.   

Komentarze

  1. Uwielbiam cantuccini. Dawno sama ich nie piekłam - może skuszę się niebawem na Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Copyright © Wyzwania Kuchenne